vereniging Hendrick de Keyser

Huis Nijenburg

Kennemerstraatweg 278
1851 BGHeiloo

 • Provincie:

  Noord-Holland

 • Bouwjaar:

  1710, 19de eeuw

 • Jaar van verwerving:

  2004

 • Restauratiejaar:

  2007, 2010, 2011

 • Bijzonderheden:

  Buitenplaats met erf, tuin en koetshuis

 • Bouwstijl:

  Classicisme, Lodewijk XIV, Neoclassicisme

 • Gebouwtype:

  Buitenplaats

Overdracht Vereniging Natuurmonumenten.

 • Beluister een audio-opname over dit pand >>

Over het pand

Heiloo - Nijenburg (foto Roos Aldershoff)

Huis Nijenburg en de bijbehorende landerijen zijn sinds het midden van de 16de eeuw eigendom geweest van de families Van Egmond van de Nijenburg en Van Foreest. Aan het begin van de 18de eeuw bouwde Gerard van Egmond van de Nijenburg het huidige huis met gebruikmaking van de resten van een ouder gebouw op deze plaats.

Heiloo - Nijenburg

Het huis werd opgetrokken in classicistische stijl met sobere bakstenen gevels onder schilddaken met hoekschoorstenen. Op het dak stonden grote beelden, die zich spiegelden in de vijver. In de 19de eeuw, in de tijd dat de barokke tuinaanleg plaats maakte voor een park in Engelse landschapsstijl, werd de voorgevel wit gepleisterd. Sindsdien heeft het huis de romantische uitstraling van een ‘buitenplaats in het groen'. Het huis was in de 19de eeuw het centrum van een groot landgoed met tuinen, bossen en landerijen.

Heiloo - Nijenburg

In 1729, na het huwelijk van Maria van Egmond van de Nijenburg, was een reeks verfraaiingen in het interieur aangebracht. Zo werd De Blauwe Kamer, genoemd naar de kleur van de betimmeringen en het plafond, vormgegeven in de Lodewijk XIV-stijl. Geïnspireerd door de prenten van de befaamde ontwerper Daniël Marot werd een wandbetimmering aangebracht met in het midden een schoorsteenmantel en een ronde spiegel. In de betimmering zijn drie schilderingen, zogenaamde grisailles, opgenomen van de Amsterdamse schilder Jan Hoogsaat. Deze stellen allegorische vrouwenfiguren voor die de Voorzichtigheid, Gerechtigheid, Liefde en Wijsheid verbeelden. De Blauwe Kamer is in 2007-2008 zorgvuldig gerestaureerd met spectaculair resultaat (lees meer over deze restauratie >>).

Heiloo - Nijenburg (foto Peter Christiaan)

In tegenstelling tot het hoofdhuis heeft het koetshuis zijn vroeg 18de-eeuwse uiterlijk behouden. Het is een streng symmetrisch gebouw, met een sober gedecoreerde middenpartij en een architectuur geleed met blindnissen. Het middendeel bevatte de paardenstal en de ‘timmerwinkel'. In de zijdelen waren de tuigkamer, de koetsenstalling en de oranjerie ondergebracht.

De historische Vereniging Oud Heiloo organiseert rondleidingen door Nijenburg. Voor meer informatie zie de website www.oudheiloo.nl.

Een fotografische rondgang door het poppenhuis van Maria van Egmond van de Nijenburg >>

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 86 (2004), pp. 40-57 en 92 (2010), pp. 31-33.