vereniging Hendrick de Keyser

In Beverenburch

Wijnstraat 127
Dordrecht

 • Provincie:

  Zuid-Holland

 • Bouwjaar:

  1565

 • Jaar van verwerving:

  2006

 • Bijzonderheden:

  Gaaf bewaarde natuurstenen gevel uit het midden van de 16de eeuw

 • Bouwstijl:

  Renaissance

 • Gebouwtype:

  Woonhuis

Schenking koopsom BankGiro Loterij.

 • Beluister een audio-opname over dit pand >>

Over het pand

Dordrecht - In Bevereburch

‘In Beverenburch' heet dit zeer oude huis van de familie Van Beveren aan de Wijnstraat. Het behoort tot de zeldzame midden 16de-eeuwse huizen in vroege renaissancestijl. De gevel is geheel opgetrokken in witte Belgische natuursteen en werd vermoedelijk in zijn geheel van de Brabantse steenhandel betrokken. Dordrecht was vanouds een belangrijke schakel in de natuursteenhandel.

Dordrecht - In Bevereburch

Bijzonder is het dat de gevel nooit ingrijpend lijkt te zijn gewijzigd. De beletage is voorzien van drie gekoppelde natuurstenen kruiskozijnen, een voor Nederland ongebruikelijke oplossing. De eerste verdieping heeft twee kruiskozijnen. Het zijn geen reconstructies maar de originele natuurstenen kozijnen. De geveltop is voorzien van sierlijk krulwerk.

Dordrecht - In Bevereburch

In de onderpui bevinden zich prachtige smeedijzeren ankers met het bouwjaar 1556 en een opvallende gevelsteen met het wapen van de burgemeestersfamilie Van Beveren en de naam van het huis ‘In Beverenburch'. De inwendige constructie van het huis dateert ook uit 1556. Zware moerbalken hebben consoles die net als de voorgevel een overgang laten zien van late gotiek naar vroege renaissance.

Dordrecht - In Beverenburch

De familie Van Beveren gaf in de 17de eeuw de opdracht tot de bouw van het monumentale buurpand 'De Onbeschaamde'. Het familiehuis 'In Beverenburch' bleef als naastgelegen dienstwoning in gebruik.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 88 (2006), pp. 14-15.