vereniging Hendrick de Keyser

Het Zeepaert

Wijnstraat 113
Dordrecht

 • Provincie:

  Zuid-Holland

 • Bouwjaar:

  13de eeuw

 • Jaar van verwerving:

  1996

 • Restauratiejaar:

  2001, 2003, 2004

 • Bijzonderheden:

  Een van de oudst bewaarde woonhuizen van Nederland

 • Bouwstijl:

  Gotiek

 • Gebouwtype:

  Woonhuis

Verworven met steun nalatenschap mevr. C.M. van der Meulen-Jensma.

 • Beluister een audio-opname over dit pand >>

Over het pand

Dordrecht - Het Zeepaert (foto Reindert Groot)

De Wijnstraat is eigenlijk een dijk langs de oudste haven van Dordrecht. Nummer 113 ligt aan de oudste zijde van de straat en bevat de restanten van een stenen huis uit circa 1300. Dit huis werd in 1495 ingrijpend gemoderniseerd, waarbij de huidige gevel tot stand kwam. In de eeuwen die volgden zijn alleen de begane grond en de eerste verdieping gewijzigd, zodat belangrijke delen van het middeleeuwse huis nog in tact  zijn. Het Zeepaert is daarmee één van de best bewaarde middeleeuwse huizen van ons land.

Dordrecht - Het Zeepaert (foto E.J. Nusselder)

De voorgevel is opgebouwd uit zware blokken Namense natuursteen. Waarschijnlijk is de gevel geheel gehakt in Luik of Namen en per schip vervoerd naar Dordrecht. Het natuursteenwerk van de gevel is origineel, zelfs de natuurstenen kruiskozijnen van de tweede verdieping zijn bewaard gebleven.

Dordrecht - Het Zeepaert (foto E.J. Nusselder)

In de hal bevindt zich een eind 17de-eeuwse plafondschildering op eikenhout. Afgebeeld zijn ‘de val van Icarus' en ‘Phaetons ongelukkige rit met Helios zonnewagen', mythologische taferelen die de overmoed verbeelden.

Dordrecht - Het Zeepaert (foto E.J. Nusselder)

De voorkamer aan de linkerzijde is bont beschilderd met stucplafond, schouw met spiegel en betengelde muren uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De aangrenzende achterkamer is circa één eeuw ouder en heeft een stucplafond en imposante schouwpartij in Lodewijk XV-stijl. De lambrisering en het stucwerk van de schouw waren hier bewaard gebleven, de overige delen van het interieur werden aangevuld bij de restauratie.

Dordrecht - Het Zeepaert (foto E.J. Nusselder)

Op de verdiepingen is veel bewaard gebleven van de toestand van 1495: de eerste verdieping heeft een voorzaal met onder de hoofdbalken zware gehakte consoles van natuursteen en een eiken spiltrap met een bijzondere zestienhoekig behakte spil. De tweede verdieping heeft een massief houtskelet dat bestaat uit muurstijlen, korbelen, moer- en kinderbinten. Ook de kap is in uitzonderlijk gave staat bewaard gebleven.

Dordrecht - de houten kapconstructie van het Zeepaert (foto Reindert Groot)

Het achterhuis werd toegevoegd in de 18de eeuw en bevat kamerinterieurs uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 269-276.