vereniging Hendrick de Keyser

Wijnkopersgildehuis

Koestraat 10-12
Amsterdam

 • Provincie:

  Noord-Holland (Amsterdam)

 • Bouwjaar:

  1611, 1630

 • Jaar van verwerving:

  1947

 • Restauratiejaar:

  1921, 1957

 • Bijzonderheden:

  Eén van de drie bewaard gebleven gildehuizen van Amsterdam

 • Architect:

  Pieter de Keyser

 • Bouwstijl:

  Classicisme

 • Gebouwtype:

  Gildehuis

Over het pand

Amsterdam - Wijnkopersgildehuis

Het pand Koestraat 10 werd in 1917 gekocht door de wijnkoper Jacobus Th. Boelen. Een jaar later kocht hij ook nummer 12. Na een restauratie werden beide panden verhuurd. De gunstige uitkomst van deze opzet was, een jaar later, aanleiding tot de oprichting van Vereniging Hendrick de Keyser waarvan Boelen de eerste voorzitter werd.

Amsterdam - Wijnkopersgildehuis (foto Wijnanda Deroo)

Het pand werd gebouwd op een gedeelte van het voormalige terrein van het Bethaniënklooster dat door het stadsbestuur eind 16de eeuw werd gekocht. De naam Koestraat herinnert aan het aanzien dat het Bethaniënklooster genoot in de stad wat betreft haar vetgemeste koeien die onder andere geleverd werden voor de maaltijden van de schutters. Rond 1600 stonden er ter hoogte van de nummers 10-12 drie woonhuizen. In 1611 voegde de speculant Claes Jansz Geus de drie panden samen tot één huis achter een nieuwe voorgevel met drie toppen.

Amsterdam - Wijnkopersgildehuis (foto Wijnanda Deroo)

In 1630 werd het pand gekocht door het gilde van de wijnkopers dat het huis na een grondige verbouwing in tweeën deelde. Op nummer 10 kwam het gildehuis met aan de achterzijde een gildezaal en aan de voorzijde een vergaderruimte. Op nummer 12 kwam een zelfstandig woonhuis. Verder werden er grote kelders aangebracht. Aan de Koestraat werd een natuurstenen poort van de hand van Pieter de Keyser (zoon van Hendrick de Keyser) geplaatst. In het fronton bevindt zich een afbeelding van Sint Urbanus, patroon van de wijngaardiers.

Het Wijnkopersgildehuis (tekening R. Royaards-ten Holt)

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 190-195.