vereniging Hendrick de Keyser

Nieuws

Aanwinst: Huis Hoope in Goes

10 november 2017

Lees verder
Twee exposities Dom Hans van der Laan

27 oktober 2017

Lees verder
2 december: gratis rondleiding museumhuis voor leden

12 oktober 2017

Lees verder
Nieuwe editie Bericht aan de Leden

10 oktober 2017

Lees verder

Aanwinst: Huis Hoope in Goes

10 november 2017

Huis Hoope in Goes, een rijksmonument met een bijzondere gevel uit de 17de eeuw, wordt voor één euro overgedragen aan de Vereniging.

Goes - Van der Goeskade 68

De geschiedenis van het historische pand aan de Van der Goeskade is vooralsnog in nevelen gehuld. Het werd in 1651 gebouwd bij de haven van Goes, vermoedelijk voor de ‘Noordsche Compagnie', een kartel dat zich bezig hield met de walvisvaart.

Het pand heeft een zeldzaam goed bewaarde gevel uit het midden van de 17de eeuw, met prachtige details.
Vier hoge pilasters op een basement geven het gebouw een zekere monumentaliteit. Het beeldhouwwerk is vol verbeelding. Zo eindigen de pilasters in fantasieIonische kapitelen en zijn de vensters en het ingangspoortje voorzien van ‘gebroken' frontons. Het zijn ‘maniëristische' motieven die eerder passen bij het werk van de vroeg 17de-eeuwse bouwmeester-beeldhouwer Hendrick de Keyser dan bij het classicisme uit het midden van de Gouden Eeuw.
De 17de-eeuwse gevel bleef vier eeuwen grotendeels onaangetast. Alleen de ramen werden aangepast.

Goes - Van der Goeskade 68 (foto H.J. de Kunder)

Het pand was van 1863 tot 1939 in gebruik als brugwachterswoning. Het kwam in 1985 in bezit van de Stichting Maatschappelijke Belangen, een stichting met een geschiedenis die teruggaat tot 1578, recent actief in onder andere renovatie, restauratie en verhuur van monumentale en beeldbepalende panden in de Goese binnenstad. De stichting restaureerde het pand en nam het in gebruik als kantoor.

Door de overdracht van het woningbezit van de Stichting tot Behoud en Ondersteuning van Monumenten te Goes aan woningcorporatie RWS vorig jaar is de kantoorruimte echter overbodig geworden. Overigens blijft de Stichting Maatschappelijke Belangen in de toekomst vergaderen in de regentenkamer van Huis Hoope.

Goes - Van der Goeskade 68 (foto H.J. de Kunder)