vereniging Hendrick de Keyser

Nieuws

Aanwinst: Huis Hoope in Goes

10 november 2017

Lees verder
Twee exposities Dom Hans van der Laan

27 oktober 2017

Lees verder
2 december: gratis rondleiding museumhuis voor leden

12 oktober 2017

Lees verder
Nieuwe editie Bericht aan de Leden

10 oktober 2017

Lees verder

Aanwinst: woonhuis-smederij Giesen in Tegelen

6 juli 2017

De Smederij Giesen in Tegelen, bestaande uit een woonhuis, winkel en een smederijwerkplaats, maakt sinds kort deel uit van van onze collectie.

Tegelen - Hoekstraat 2-4 (foto Ton Desar Gemeente Venlo)

Het complex dateert uit 1933-34 en is ontworpen door de Tegelse architect Lambert Noten. Het is een opvallende verschijning in de dorpskern, een Limburgs monument dat lonkt naar de art deco-stijl.
Kenmerkend voor de expressionistische architectuur van de jaren dertig zijn de luifels, overstekende goten en de aandacht die is besteed aan het metselwerk. Maar vooral opmerkelijk is het krachtige silhouet van het huis, enigszins het beeld oproepend van een oceaanstomer met brug.

Tegelen - Hoekstraat 2-4

Diverse partijen hebben de laatste jaren de handen ineen geslagen om het historisch erfgoed in Tegelen te behouden. Het dorp was in de 19de en vroeg 20ste eeuw een florerend industrieel centrum. Naast baksteen- en dakpanfabrieken waren er brouwerijen, jeneverstokerijen, tabaksfabrieken, ijzergieterijen en metaalbewerkingsbedrijven.

Twee belangrijke monumenten van dit industriële verleden, het Kranenbreukershuis en de Gouden Berg zijn reeds door Vereniging Hendrick de Keyser met steun van particulieren, de provincie Limburg en de gemeente Venlo gerestaureerd.

Woningbouwcorporatie Antares heeft het complex overgedragen aan de Vereniging. Hiermee is zorgvuldig behoud van het monument veilig gesteld. Genereuze steun van een cultuurminnende lokale particulier maakte de overdracht mogelijk. 

U kunt hier een kort radio-interview beluisteren over deze nieuwe verwerving.

Bezoek het pand tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september.

Tegelen - Hoekstraat 2-4 (foto Ton Desar Gemeente Venlo)