vereniging Hendrick de Keyser

Nieuws

Aanwinst: Huis Hoope in Goes

10 november 2017

Lees verder
Twee exposities Dom Hans van der Laan

27 oktober 2017

Lees verder
2 december: gratis rondleiding museumhuis voor leden

12 oktober 2017

Lees verder
Nieuwe editie Bericht aan de Leden

10 oktober 2017

Lees verder

Nieuwe bestemming voor oud pakhuis in Harlingen

23 juni 2017

In de 17de eeuw groeide de Friese stad Harlingen sterk. Er werden grachten gegraven, talloze huizen gebouwd en de havens werden flink uitgebreid. Harlingen groeide uit tot de grootste handelshaven van Friesland. Langs de Noorderhaven, toen een belangrijke haven binnen de stad, werd veel gebouwd.

Harlingen - Noorderhaven 106

In 1657 liet de koopman Sicce Lubberts hier een pakhuis bij zijn woonhuis en mouterij bouwen. Het perceel is ruim 62 meter diep tot de Voorstraat. Dit soort langgerekte percelen in één eigendom kwamen veel voor in Harlingen maar zijn vrijwel altijd later gesplitst verkocht.

De Vereniging is zowel in het bezit van Lubberts' woonhuis aan de Voorstraat als de mouterij en het pakhuis, een unieke situatie. Aan de kant van de Noorderhaven kreeg het pakhuis een woonhuisgevel, voor het geval Lubberts hier ooit een chique huis van wilde maken.

Herbestemming: appartementen en bedrijfsruimte 

Thans 350 jaar later wordt dit plan werkelijkheid. Na enkele jaren leegstand is een restauratie met herbestemming nu aanstaande.
In het pakhuis aan de Noorderhaven zullen drie appartementen en een bedrijfsruimte worden gerealiseerd. Uitgangspunt is het respecteren van de 17de-eeuwse structuur van het pand, die uitzonderlijk goed bewaard is gebleven. Hierbij worden de tientallen meters lange zichtlijnen gehandhaafd. Door middel van glazen wanden, doorkijkjes in het trappenhuis en lichtinval zullen deze lijnen, die grotendeels het pakhuis-karakter versterken, in stand worden gehouden.

Om geen afbreuk te doen aan de ruimtebeleving wordt het trappenhuis van de appartementen tegen de tussengevel bij de mouterij gesitueerd, bestaande doorgangen blijven gehandhaafd. De verbouwing van het pakhuis is eind mei gestart.

Harlingen - Noorderhaven 106