vereniging Hendrick de Keyser

Nieuws

Aanwinst: Huis Hoope in Goes

10 november 2017

Lees verder
Twee exposities Dom Hans van der Laan

27 oktober 2017

Lees verder
2 december: gratis rondleiding museumhuis voor leden

12 oktober 2017

Lees verder
Nieuwe editie Bericht aan de Leden

10 oktober 2017

Lees verder

Aanwinst: Huis Jan de Jong in Schaijk

9 maart 2017

Vereniging Hendrick de Keyser verwerft het huis van architect Jan de Jong

Schaijk - Rijksweg 56 (foto Arjan Bronkhorst)

Het Huis Jan de Jong is één van de belangrijkste monumenten van de ‘Bossche School'-architectuur uit de tweede helft van de 20ste eeuw, een stroming in de Nederlandse architectuur die ook internationaal erkenning heeft gekregen.

De architect Jan de Jong (1917-2001) combineerde met groot gevoel voor ruimte, maatvoering en ordening, abstracte traditionele vormen met moderne bouwmaterialen. Hierdoor ontstond een haast tijdloze architectuur.

In zijn eigen woonhuis, uit 1967-1968, creëerde hij een besloten ingetogen leefwereld waar de ruimtelijkheid en het spel van ritmische verhoudingen de bezoeker elke keer weer imponeert.

Schaijk - Rijksweg 56 (foto Arjan Bronkhorst)

Het ommuurde woondomein omvat een woonhuis met kantoor, bijgebouwen en tuinen. Het ontwerp roept associaties op met oude mediterrane kloosters. Voor het huis ligt een atrium en op het huis staat een klokkenstoel.
Opvallend zijn de kolommen die gebruikt zijn om ruimtes vorm te geven en in te delen.

Schaijk - Rijksweg 56 (foto Arjan Bronkhorst)

Aan het ontwerp liggen zorgvuldig gekozen maatverhoudingen ten grondslag op basis van de theorie van ‘het Plastische Getal'. In de detaillering is door de architect gezocht naar vereenvoudiging en beperking, waardoor vormen en vlakken sterk spreken. Het huis heeft hierdoor alle kenmerken waarvoor de Bossche School zoveel waardering heeft gekregen.

Schaijk - Rijksweg 56 (foto Arjan Bronkhorst)

Met steun van de Jan de Jong Stichting, die zich inzet voor het behoud en de studie van de architectonische erfenis van Jan de Jong en de familie De Jong is het huis van de architect nu gekocht door Vereniging Hendrick de Keyser.

De aankoop is mogelijk gemaakt door een anonieme schenking. Het huis wordt opgenomen in de collectie 20ste-eeuwse architectenhuizen die de Vereniging zorgvuldig heeft opgebouwd.

De verwerving van het Huis Jan de Jong past in een beleid om deze collectie selectief uit te breiden met spraakmakende 20ste-eeuwse Nederlandse architectuur. In de collectie zijn inmiddels huizen van de architecten Gerrit Rietveld, Sybold van Ravesteyn, Ben Merkelbach en Abe Bonnema opgenomen. In 2013 kocht de Vereniging een huis ontworpen door Dom Hans van der Laan, grondlegger van de Bossche School, en in 2016 werd een compleet modernistisch wijkje uit de jaren vijftig in de Noordoostpolder (Nagele) verworven.

Schaijk - Rijksweg 56 (foto Arjan Bronkhorst)