vereniging Hendrick de Keyser

Nieuws

2 december: gratis rondleiding museumhuis voor leden

12 oktober 2017

Lees verder
Nieuwe editie Bericht aan de Leden

10 oktober 2017

Lees verder
Steegje naast Huis Schreurs in Venlo hersteld

28 september 2017

Lees verder
Restauratie Den Gouden Leeuw in Veere

28 augustus 2017

Lees verder

Aanwinst: 'den Gouden Berg' in Tegelen

18 september 2014

Tegelen - Sint Martinusstraat 2 (foto Roy Denessen)

Een jaar nadat de Vereniging het Kranenbreukershuis in Tegelen verworf en restaureerde, is nu ook het historische complex 'den Gouden Berg' aan de collectie toegevoegd. Met steun van de familie Oehlen is het pand overgedragen en sinds eind augustus is de Vereniging officieel eigenaar.

Beide complexen vertonen veel overeenkomsten en zijn sleutelprojecten in de revitalisatie van de historsiche kern van het Noord-Limburgse Tegelen.

De opdrachtgever van het pand, gebouwd als patricierswoning, is waarschijnlijk de familie Houba, een welgestelde en invloedrijke familie uit Tegelen. Het bouwjaar is 1762, anders dan vermeld op de bijzondere gevelplaat (1755) die echter pas in de tweede helft van de negentiende eeuw is aangebracht toen de naam 'de Gouden Berg' populair raakte.

Het woonhuis annex herberg en bierbrouwerij was één van de bekendste etablissementen in de regio. Bij het huis horen een aantal bedrijfsgebouwen die verschillende functies hebben gehad, zoals bierbrouwerij met branderij, pakuis en stijfselfabriekje.

De restauratie is momenteel in voorbereiding en zal waarschijnlijk eind 2015 gereed zijn. Deze wordt uitgevoerd met steun van de provincie Limburg, de gemeente Venlo en enkele particulieren uit de omgeving. In het complex worden drie wooneenheden en een atelier/bedrijfsruimte gerealiseerd.

Meer historische informatie over het pand >>