Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Huis Timmerman
Huis Timmerman
Huis Timmerman
Museumbezoek

Huis Timmerman

Noordeinde 5, 1141 AE Monnickendam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Klantwaardering
ster
ster
ster
ster
ster
Sierlijk stucwerk, verguld houtsnijwerk en grote schouwen bepalen de sfeer in dit voormalige raadhuis van Monnickendam. De grote zaal met goudleerbehang is heel bijzonder en de grote monumentale trap is een ware blikvanger. Kom binnen en ontdek het interieur achter de imposante voorgevel.
Goudleerbehang in Huis Timmerman Monnickendam

Een chic dessin

Loop je de achterzaal in dan zie je het bijzondere goudleerbehang. Het heeft een patroon van slingerende takken met bladeren en bloemen. Zeldzaam ook is het patroon van een afhangende draperie waarmee de bovenzijde wordt afgesloten en het bandwerk aan de onderzijde.

De banen goudleer bestaan uit lange aan elkaar genaaide stroken die zich uitstrekken van het plafond tot de plint. Het lijkt aannemelijk dat de Amsterdamse behangselfabrikant en leverancier Nicolaas Blankert dit goudleerbehang heeft geleverd.

Huis Timmerman

Rococo van het souterrain tot in de nok

De gang, het trappenhuis en twee kamers op de bel-etage zijn rijk versierd met rococo stucwerk en houtsnijwerk uit 1746 van zeer hoge kwaliteit. Maar dat is niet de enige blikvanger van de hal. De monumentale trap slingert rond een ovaal en loopt van het souterrain tot in de nok.

De achterzaal is de voornaamste kamer van het huis en is geheel in originele staat bewaard gebleven. Het zeer uitbundige stucwerk bestaat, behalve uit acanthusbladeren en rocailles, onder andere uit koraalmotieven en kleine zeepaardjes.

De grote schouw heeft een grijs marmeren schoorsteenmantel. De boezem is versierd met met goud verguld houtsnijwerk, ingestrooid met glassplinters. Dit omlijst een spiegel. Denk je eens in hoe prachtig het geschitterd moet hebben tijdens feesten en partijen. 

Monnickendam, Noordeinde 5 (foto Arjan Bronkhorst)
Monnickendam, Noordeinde 5 (foto Arjan Bronkhorst)

Een gevel waar je achter wilt kijken

Het huis heeft een brede gevel met een uitzonderlijk grote, mooi versierde houten gevellijst. De weelderig gesneden, bloemmotieven daarop zijn van een uitzonderlijke schoonheid. Ook de eikenhouten voordeur, met in houtsnijwerk het hoofd van Minerva, mag er wezen.

Bijna 70 jaar lang was dit een (buitengewoon chic) woonhuis. Toen het pand in 1814 in gebruik werd genomen als raadhuis, werd als blikvanger het 17de-eeuwse beeld van een monnik bovenop de geveltop geplaatst. Het is de personificatie van de stad Monnickendam en is afkomstig van het oude stadhuis.

 

"Die details in het goudleerbehang zijn zo gaaf! Niemand zou er nu zijn ruimte mee behangen en daarom is het zo waardevol dat iedereen het hier kan bekijken."
Annelies de Leeuw Coördinator

Praktische informatie

Openingstijden

Deze week Volgende week
maandag ma - -
dinsdag di - -
woensdag wo - -
donderdag do - -
vrijdag vr - -
zaterdag za - -
zondag zo - -

Huis Timmerman is momenteel gesloten voor groepsbezoeken. Zodra wij weer groepen kunnen ontvangen, leest u dit op onze website.

Volwassenen €4
Jongeren 12 – 18 jaar €4
Kinderen 0 - 11 gratis


Gratis voor:

  • Huisgenoten
  • VriendenLoterij VIP-KAARThouders (incl. 1 persoon gratis)
Tickets

Bezoekadres

Huis Timmerman
Noordeinde 5
1141 AE Monnickendam , NH

Toegankelijkheid

Huis Timmerman is niet toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel.

Groepsbezoek

Op het moment is Huis Timmerman gesloten voor groepsbezoeken.

Wat onze bezoekers vinden

“Het oude Raadshuis was voor mij leuk om te bekijken, omdat het een goed voorbeeld is van 18de-eeuwse rococo-architectuur. Het pand zou niet misstaan aan de Herengracht in Amsterdam.”
Bas, Amstelveen