Hofpolder 12
1012 AA Warmond
Bijzonderheden:
Provincie:
Bouwjaar:1929
Jaar van verwerving:2016
Restauratiejaar:2018
Architect:
Bouwstijl:Nieuw Zakelijk
Gebouwtype:zomerhuis

Warmond, Hofpolder 12

Zonnehoek

Warmond Hofpolder 12 voorzijde
Warmond Hofpolder 12 voorzijde

Aan het begin van de 20ste eeuw werd in Nederland watersportrecreatie populair onder de welgestelde bevolking. Voormalige veenplassen werden in gebruik genomen voor de watersport, waaronder de Kagerplassen bij Leiden. In de polders rondom het water, bij dorpjes als Kaag, Oude Ade en Warmond, werden huisjes en woonboten gebouwd door de recreanten die in het weekend en in de zomers naar de plassen trokken. 

De vermogende en met elkaar bevriende Haagse families Tuyt en Van Dalen behoorden tot de vroege bezoekers van het gebied. In 1929 kocht het echtpaar Jan Hendrik van Dalen en Geertruida van Dalen-Tuyt een stuk land in de Hofpolder, direct ten zuidoosten van ‘Huys te Warmont'. Een lokale architect maakte verschillende ontwerpen voor een zomer- en weekendhuis voor het gezin. Een ontwerp in modernistische stijl werd door de gemeente afgekeurd, omdat zij van mening was dat in de landelijke omgeving een meer traditionalistische bouw tot stand moest komen. 

Het uiteindelijke ontwerp bestond uit een witgestuukt huis met een hoog opgaand zadeldak en twee dwars geplaatste steekkappen. De ramen werden voorzien van luiken met een rood-wit zandlopermotief en het dak gedekt met rode pannen.


Warmond Hofpolder 12 ligging
Warmond Hofpolder 12 ligging

Op de begane grond heeft het huis een grote woon- en eetkamer met houten lambriseringen, een balkenplafond en een met rode tegeltjes beklede schouw. Naast deze kamer liggen een keuken uit de jaren dertig in blauwe en zachtgele tinten, een grote betegelde gang, een toilet, een studeerkamer en een dienstbodekamer. 
Op de bovenverdieping heeft het huis vier slaapkamers. Een badkamer was er niet. 

Het huis, dat alleen per boot bereikbaar is, was niet aangesloten op de waterleiding. Regenwater werd opgevangen in een reservoir, schoon water moest men in de keuken oppompen uit een waterput. 
Het was van grote afstand vanaf het water te zien. Op het perceel werd ook een houten botenhuis gebouwd dat via een grachtje met het water werd verbonden. Het huis kreeg de naam Zonnehoek. 

Sinds de bouw is er weinig veranderd. Na een kleine verbouwing is het huis in gebruik worden genomen als Monument en Bed-locatie.

Voor meer informatie zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 98 (2016), pp. 82-84 en Huizen in Nederland (2018) pp. 357-361.