Gortstraat 30
4331 LC Middelburg
Bijzonderheden:
Provincie:Zeeland
Bouwjaar:1740
Jaar van verwerving:1930
Restauratiejaar:1971,1984
Architect:
Bouwstijl:Lodewijk XIV
Gebouwtype:
Te huur; Bedrijfsruimte

Middelburg, Gortstraat 30

Middelburg Gortstraat 30 1
Middelburg Gortstraat 30 1

Gortstraat 30 is ontstaan uit de samenvoeging van twee oudere panden. Bij de verbouwing van 1745, in opdracht van burgemeester Van Visvliet, kreeg het pand zijn huidige gevel en werd het interieur gewijzigd en gedecoreerd in rococo (Lodewijk XV) stijl. 

Het huis is in zijn huidige staat 30 meter diep. Aan de achterzijde bereikt het een breedte van maar liefst 22 meter doordat het als het ware om de achtergevels van de buurpanden heen grijpt. De gevel is uitgevoerd in late Lodewijk XIV stijl met hardsteen en zeer fijn metselwerk van rode baksteentjes rond de vensters. 



04 Gemeenschappelijke hal
04 Gemeenschappelijke hal

De barokke plasticiteit is uitzonderlijk voor de Noordelijke Nederlanden en vertoont invloed van de Antwerpse bouwmeester-beeldhouwer J.P. van Baurscheit de Jonge. Opmerkelijk is de middentravee met het balkon op zuilen en de doorgaande boognis. 

Interieur
Interieur

In de 19de eeuw werd het huis bewoond door Baron van Chassé. Later betrok advocaat Borsius het pand alwaar hij tevens kantoor hield. 

Middelburg Gortstraat 3
Middelburg Gortstraat 3

De verbouwing van 1745 was vooral gericht op uiterlijk vertoon. Vanaf de achterzijde is te zien dat alleen een ondiep voorgedeelte aan de straat werd vervangen en dat de twee oude, samengevoegde huizen daarachter gewoon bleven staan. De voorkamer aan de linkerzijde kreeg een rijke schouw en de lange gang werd voorzien van een marmeren vloer en stucwerkdecoratie in rococo  stijl.

De representatieve vertrekken kwamen aan de achterzijde te liggen met als hoogtepunt de aanleg van de tuinzaal. Deze werd voorzien van betimmerde wanden met wandbespanning. De schouwpartij is buitengewoon monumentaal en vertoont invloed van de barokstijl uit de Zuidelijke Nederlanden. Het houten plafond is versierd met snijwerk in rococo stijl.


41 kopie
41 kopie

Omstreeks 1870 vond weer een belangrijke verbouwing plaats waarbij onder andere het binnenplaatsje werd omgetoverd tot een wintertuin met een glazen kap. Aan de tuinzijde werd een veranda op gietijzeren kolommen toegevoegd. In 1951 vond een verbouwing tot hotel plaats en vanaf 1985 heeft Sociëteit de Vergenoeging zijn onderkomen in het huis.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 184-192.

 

Te huur

Huur:
€ 2000