De Zijworm

Mient 33
1811 NB Alkmaar
Bijzonderheden:
Provincie:Noord-Holland
Bouwjaar:1546
Jaar van verwerving:1925
Restauratiejaar:1926,1968
Architect:
Bouwstijl:
Gebouwtype:

Alkmaar, Mient 33

Alkmaar Mient 33 foto Arjan Bronkhorst
Alkmaar Mient 33 foto Arjan Bronkhorst

Het huis ‘De Zijworm' ligt aan de oostzijde van de Mient, naast ons huis ‘De Croon'. In de 17de eeuw woonden hier verschillende handelaren in zijde. In 1672 werd het pand gemoderniseerd en voorzien van een verhoogde halsgevel met gebeeldhouwde klauwstukken. Boven de pui werd een cartouche aangebracht met een gekroonde zijderups en de jaartalstenen ‘anno 1672’. 

Vanaf de 18de eeuw was het huis afwisselend zelfstandig bewoond, dan weer in handen van de eigenaren van het naastgelegen monumentale huis ‘De Croon’. In 1925 werd het samen met het buurpand overgedragen aan de Vereniging. De huidige bekroning met gebroken fronton werd in 1945 herbouwd nadat een deel van de gevel was ingestort door vorstschade.

In 2007 is het huis geheel gerestaureerd waarbij zelfs een deel van het houtskelet van het huis voor de 17de-eeuwse verbouwing werd teruggevonden compleet met muurstijlen, sleutelstukken en balklagen. De sleutelstukken zijn voorzien van Gotische en Renaissance profielen. Hieruit kan worden opgemaakt dat het oorspronkelijke huis dateerde van omstreeks 1530.

Alkmaar Mient 33 Arjan Bronkhorst 2
Alkmaar Mient 33 Arjan Bronkhorst 2

Het huis bestaat uit een voor- en achterhuis die worden gescheiden door een binnenplaats. Het voorhuis heeft een indeling in een winkel met achterkamer en een trap naar de verdieping. In de winkel zijn de restanten van de muurstijlen te zien. In het achterhuis is de keuken met een trap naar een zolder onder de kap.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 215-217.