Vml. bottelarij

Kleine Dijlakker 17
8701 HW Bolsward
Bijzonderheden:
Provincie:Friesland
Bouwjaar:1550
Jaar van verwerving:2008
Restauratiejaar:2013
Architect:
Bouwstijl:eclectisch
Gebouwtype:woonhuis/winkel

Bolsward, Kleine Dijlakker 17

Bolsward Kleine Dijlakker 17 1
Bolsward Kleine Dijlakker 17 1

Aan de Kleine Dijlakker in Bolsward staan nog enkele huizen die achter latere gevels oude kernen verbergen. Kleine Dijlakker 17 is zo'n huis. Het vormt een uitzonderlijk historisch complex doordat het onderdelen uit verschillende bouwperioden bevat, van een 16de-eeuws houtskelet tot een 19de-eeuws bovenhuis met slijterswinkel. 

Over de oudste bestemming van het huis is weinig bekend. Van 1814 tot 1983 werd in het huis door vijf generaties van de familie Albada Jelgersma een handel in wijn, port, cognac, jenever, berenburg en andere dranken gedreven, met winkel, distilleerderij, bottelarij en pakhuis.

Bolsward Kleine Dijlakker 17 Foto Rene Spijkerman 1
Bolsward Kleine Dijlakker 17 Foto Rene Spijkerman 1

Het voorhuis werd in 1876 ingrijpend verbouwd in opdracht van de wijnkoopman Th.F. Albada Jelgersma. Het kreeg een nieuwe voorgevel in neostijl met winkelpui. Het winkelinterieur, met toonbank en kasten ademt nog geheel de 19de-eeuwse sfeer. Het bovenhuis functioneerde als een zelfstandige woning en heeft nog veel onderdelen van de 19de-eeuwse interieurafwerking.

Bolsward Kleine Dijlakker 17 Rene Spijkerman
Bolsward Kleine Dijlakker 17 Rene Spijkerman

Het oudste onderdeel van het complex is het grote achterhuis. Dit bewaart grote delen van een eiken houtskelet dat doorliep over twee verdiepingen en een zolder. De grote ruimte op de eerste verdieping heeft een balklaag met moerbalken en kinderbinten. De bewaard gebleven sleutelstukken hebben een vroeg 16de-eeuws profiel.

Bolsward Kleine Dijlakker 17 Rene Spijkerman 20
Bolsward Kleine Dijlakker 17 Rene Spijkerman 20

Achter het huis staat een uitbouw met daarin de grote keuken en de kelder voor de drankopslag. Op het achterterrein, met ingang aan de Kerkstraat, staat een groot pakuis uit 1902 in neorenaissancestijl. Hier waren de afslagplaats, bottelarij en pakzolders van de drankenhandel ondergebracht. Het pakuis is later tot garage verbouwd.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 90 (2008), pp. 14-15.

Beluister audio-opname: