Tegelen Hoekstraat 2 4

Smederij inTegelen

De Smederij Giesen in Tegelen bestaat uit een woonhuis, winkel en een smederijwerkplaats. Het dateert uit 1933-34 en is ontworpen door de Tegelse architect Lambert Noten die in de jaren twintig en dertig de meest gevraagde plaatselijke architect was in Tegelen en omgeving. 

Het is een opvallende verschijning in de dorpskern, een Limburgs monument dat lonkt naar de art deco-stijl. 

Warmond Hofpolder 12 voorzijde

Zomerhuis aan de Kagerplassen

Dit zomerhuisje in traditionele stijl werd door een lokale architect gebouwd in 1929 in de Hofpolder aan de Kagerplassen. Opdrachtgever was het echtpaar Jan Hendrik van Dalen en Geertruida van Dalen-Tuyt uit Den Haag.

Bij het huis, alleen bereikbaar via het water, werd ook een houten botenhuis gebouwd dat via een grachtje met het water werd verbonden. Het huis kreeg de naam Zonnehoek. 

Hekendorp Goejanverwelle 74 gevel

Goejanverwellesluis 74 in Hekendorp

Dit van oorsprong 17de-eeuwse huis speelt een belangrijke rol op een klassieke schoolplaat uit 1911 die het verhaal verbeeldt over de aanhouding van prinses Wilhelmina van Pruisen in 1787 bij Goejanverwellesluis.

De woning werd na de aanhouding als vergelding platgebrand door het Pruisische leger, waarschijnlijk bleef alleen de voorgevel staan. Na herstel werd het wederom gebruikt als woning van de sluiswachter. 

Schaijk Rijksweg 56 foto Arjan Bronkhorst 4

Huis Jan de Jong

Dit is het woonhuis van architect Jan de Jong in Schaijk uit 1968 dat gezien wordt als één van de hoogtepunten van de 'Bossche School'.

In deze architectuurstroming uit de tweede helft van de 20ste eeuw worden inzichten over maatvoering, ordening en ruimte gecombineerd met universele traditionele vormen én moderne materialen en bouwtechnieken waardoor een haast tijdloze architectuur ontstaat.