Icon search Icon Facebook Icon instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox BankGiroLoterij Logo-CBF Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?

Evenementen

De ledenactiviteiten van Vereniging Hendrick de Keyser voor dit najaar vindt u in de agenda op de website. Naar aanleiding van de strengere coronamaatregelen van de overheid zijn alle activiteiten tot en met december afgelast. Leden die zich hadden aangemeld voor een afgelaste activiteit ontvangen hierover per e-mail bericht.  

Voor deelname aan de ledenactiviteiten gelden vanwege COVID-19 de volgende regels:

  1. Aanmelden is verplicht;
  2. Heeft u klachten zoals hoesten, koorts, verkoudheid of griepverschijnselen, blijf dan thuis;
  3. Houd gedurende de activiteit te allen tijde 1,5 meter afstand van anderen;
  4. Was of desinfecteer uw handen regelmatig. Alle te bezoeken panden zijn voorzien van desinfecterende handgel;
  5. Volg de aanwijzingen van onze medewerkers op;
  6. Wees galant.
Eetkamer Van Eysinga Arjan Bronkhorst
De eetkamer van Huis Van Eysinga (foto Arjan Bronkhorst)

Zondag 18 oktober
Lezing
Leeuwarden – Huis Van Eysinga (afgelast)
12.00 tot 16.00 uur - € 15

In olieverf geschilderde landschappen vormden samen met betimmering, stucwerk, schouw en andere decoratieve elementen een belangrijk onderdeel van het Nederlandse interieur in de achttiende eeuw. De wandvakken van de eetkamer van Museumhuis Van Eysinga in Leeuwarden werden eens gesierd door dergelijke geschilderde behangsels, echter alleen het historische schouwstuk is bewaard gebleven.
Aan de hand van een familieportret uit 1787 weten we wel hoe een deel van de interieurafwerking geweest moet zijn. Bert Jonker, ervaren restaurator van onder andere kamerbehangsels, reconstrueerde eerder dit jaar aan de hand van dit portret een deel van de landschapsschilderingen van de eetkamer.
Tijdens een lezing vertelt restaurator Bert Jonker u alles over deze bijzondere reconstructie. Aansluitend bezoekt u Huis Van Eysinga waar u deze schilderingen en de rest van het bijzondere interieur kunt bewonderen.

De lezing in Huis Van Eysinga is afgelast. Deelnemers hebben per e-mail hierover bericht ontvangen.

Gouden Salon van Huis Barnaart
De Gouden Salon van Huis Barnaart

Zondag 8 november
Lezing
Haarlem – De Huizen Hodshon en Barnaart (afgelast)
10.00 tot 13.00 uur - 12.00 tot 15.00 uur - 14.00 tot 17.00 uur - € 15


Abraham van der Hart (1747-1820) was directeur stadswerken en gebouwen van Amsterdam. Naast zijn werk voor de stad ondernam hij ook particuliere opdrachten. Zo voerde hij eind 18de en begin 19de eeuw opdrachten uit voor de bouw of verbouw van een aantal patriciërshuizen en buitenhuizen in Amsterdam en Haarlem. Huis Hodshon (1794-1796) en Huis Barnaart (1804-1806) zijn hiervan prachtige voorbeelden. Van der Hart was goed op de hoogte van de internationale neoclassicistische, empire architectuur- en interieurmode. Opdrachtgevers en architect werkten nauw samen met vooraanstaande decoratieschilders, stucwerkers en stoffeerders. Voor de interieurs werden kostbare materialen als marmer en scagliola (imitatiemarmer) en stoffen als zijde en satijn gebruikt. De interieurs van de pronkvertrekken op de bel-etage zijn in beide huizen goed bewaard gebleven. Dankzij zorgvuldige restauraties zijn deze in volle glorie te bewonderen.
Architectuurhistoricus Wouter van Elburg vertelt u tijdens een lezing over Abraham van der Hart aan de hand van de Huizen Hodshon en Barnaart. Na de lezing heeft u ruim de tijd om beide huizen te bezoeken.

De lezing in Haarlem op 8 november is afgelast. Deelnemers hebben per e-mail hierover bericht ontvangen.

Hardegarijp Rijkstraatweg 24 1
Huis Bonnema in Hardegarijp

Zaterdag 21 november
Rondleiding
Hardegarijp – Huis Bonnema (afgelast)
10.00 tot 17.00 uur (ieder uur een rondleiding) - € 10

Het woonhuis van architect Abe Bonnema (1926-2001) geldt als een van de meeste opmerkelijke voorbeelden van de naoorlogse woningbouw in Nederland. Bonnema was een ‘functionalist pur sang’ die vanuit het Friese Hardegarijp projecten ontwierp die in heel Nederland zijn gerealiseerd. Bekende ontwerpen van hem zijn het Girokantoor in Leeuwarden (1966-1971), de glazen torens van Nationale Nederlanden in Rotterdam (1986-1992) en de Achmeatoren in Leeuwarden (2002). Zijn eigen woonhuis (1961-1963) bouwde hij vijf jaar na zijn afstuderen. Op ontnuchterend eenvoudige wijze zette Bonnema zeven stalen spanten op gelijke afstand naast elkaar, legde er vloeren en een dak van beton op en plaatste binnen dat geheel een gemetselde kern. Grote glaspuien zorgen voor visueel contact met de tuin, ontworpen door Mien Ruys, waarbij binnen en buiten op fascinerende wijze in elkaar overlopen.
In kleine groepjes krijgt u een rondleiding door dit bijzondere huis.

De rondleidingen in Huis Bonnema zijn afgelast. Deelnemers hebben per e-mail bericht hierover ontvangen.

Dordrecht, Wijnstraat 113
De Wijnstraat in Dordrecht met in het midden het Zeepaert

Zondag 13 december
Stadswandeling
Dordrecht – Wandeling door de Wijnstraat (afgelast)
12.00 tot 17.00 uur (verschillende starttijden i.v.m. rondleidingen) - € 15

Vereniging Hendrick de Keyser bezit in Dordrecht zestien panden, waarvan er zich zes in de Wijnstraat bevinden. Deze straat is een van de oudste van de stad en was lange tijd ook de meest voorname.
De wandeling start in Huis Rodenburch, waar u wordt ontvangen met koffie en thee en zal worden rondgeleid door een gids. Dit pand kent een bewogen geschiedenis; eind 16de eeuw was het in handen van een wijnhandelaar, daarna was er lange tijd de Bank van Lening gevestigd, midden 18de eeuw kwam het weer in gebruik als woonhuis, vanaf eind 19de eeuw als kantoor en later nog als drukkerij. Het huis heeft een gevel en gang in Lodewijk XV-stijl, interieurs uit de tweede helft van de 19de eeuw en een grote kantoorzaal uit 1920.
Deelnemers ontvangen een plattegrond met wandelroute en informatie over de Wijnstraat, de huizen van ‘Hendrick’ en diverse andere panden. U bezoekt ook het Zeepaert, één van de oudste huizen van de Wijnstraat. Dit laatmiddeleeuwse huis heeft een imposante gevel van hardsteen uit 1495. Op de bovenste verdiepingen zijn de kap en het houtskelet uit de late 15de eeuw uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Ook in het Zeepaert krijgt u in kleine groepjes een rondleiding.

De wandeling door de Wijnstraat is afgelast. Deelnemers ontvangen hierover per e-mail bericht.