Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bossuhuizen

Slapershaven 2, 1621 BK Hoorn, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1987
Bouwjaar
1610

De drie Bossu-huizen ontlenen hun naam aan de grote gebeeldhouwde reliëfs tegen de voorgevel. Het zijn scenes uit de zeeslag van 1573, waarin de Spaanse vloot onder admiraal De Bossu door de geuzenvloot op het Hoornse Hop werd verslagen. Er onder staat een geschilderd vers waarin de beroemde zeeslag wordt beschreven.

site1

De huizen, Slapershaven 1,2 en Grote Oost 132  werden omstreeks 1612 gebouwd, vlakbij de oude Oosterpoort, die op het uiteinde van het Grote Oost lag. Oorspronkelijk bezaten de huizen waarschijnlijk drie soortgelijke trapgevels. Rond 1800 werd van het linker pand de top verwijderd. In 1954 werd een grote restauratie uitgevoerd. De gevelpui werd aan de hand van de twee buitenste consoles gereconstrueerd. Hier waren in de houten onderpui de gesneden maskerkopjes en rijk bewerkte consoles nog aanwezig. 

site4

Aan de hand van de tekeningen die voor de restauratie zijn gemaakt, is de oude indeling van de huizen grotendeels te reconstrueren: het linker huis bezat een voorhuis van twee balkvlakken met gebeeldhouwde consoles en gesneden sleutelstukken, waarin aan de rechterzijde een onderkelderde zijkamer was afgescheiden. Boven de zijkamer bevond zich een hangkamer. De binnenhaard erachter was drie balkvlakken diep met een insteekkamer erboven. Deze was waarschijnlijk bereikbaar via een laddertrapje zoals die in Hoorn veelvuldig werden toegepast.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 252-257.

hoorn 2