Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Het huis aan de Voorstraat 27 in Brielle is duurzaam gerestaureerd door Hendrick de Keyser. Dankzij diverse innovatieve duurzaamheidstoepassingen is het nu toekomstbestendig. Onze leden laten we maar al te graag het resultaat zien. Op zaterdag 29 april ben je tussen 12.00 en 16.00 uur van harte welkom. Als lid kun je die dag ook het Gemeenlandshuis in Maassluis bezoeken.

De oudst bewaard gebleven bebouwing in Brielle dateert uit de vroege 15de eeuw. Voorstraat 27, één van de monumenten van Hendrick de Keyser in het stadje, is een mooi voorbeeld daarvan. Het huis heeft een enorme historische gelaagdheid. De oudste laag stamt uit de 15de eeuw. In de 16de en 17de eeuw is het huis uitgebreid. Daardoor heeft het een achterhuis en een kleiner zijhuis. Zo’n opzet komt in Brielle best veel voor.

Hendrick de Keyser is eind 2021 gestart met een complexe restauratie van Voorstraat 27. Dit duurzame project richtte zich vooral op het herstel van de oorspronkelijke structuur van het huis. Bij het demonteren van latere aanpassingen en toevoegingen, zoals voorzetwanden, leverde dat direct een paar bijzondere vondsten op. In het voorhuis kwamen achter een betimmering moerbalken met een beschildering tevoorschijn. En in het achterhuis werden balkconsoles uit de 16de eeuw, de bouwtijd van dit deel, gevonden. Ook een deel van de originele 15de-eeuwse achtergevel van het voorhuis kwam tevoorschijn; deze is bewaard gebleven door de latere aanbouw van het achterhuis.

De beschildering op de moerbalken vertoont veel overeenkomsten met andere schilderingen in huizen in Brielle. Zo heeft Nobelstraat 19 een schildering op de moerbalken uit de tweede helft van de 15de eeuw; ‘onze’ schilderingen stammen waarschijnlijk uit diezelfde tijd. Het zijn witte bloemen en bladranken met een zwarte omlijning. Daartussen slingert een zogenaamde banderol. Die is wit (voor) en groen (achter) met een zwarte tekst. De moerbalken werden donkerrood geschilderd. De balken met schilderingen zijn nu weer in het huis te bewonderen.

Voor leden
Open huis

Meld u aan voor:
Voorstraat 27 in Brielle

Aanmelden