Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Het (voormalig) raadhuis van Vollenhove is een plaatje. En een prachtig voorbeeld van de renaissancestijl in Nederland. Op 22 april is het pand van 12.00 tot 16.00 uur open voor belangstellenden. Je kunt die dag ook naar de openstelling van ons pand Kerkstraat 2 in Blokzijl.

De Zuiderzeehaven Vollenhove werd in 1560 tijdelijk hoofdstad van Overijssel en kreeg, door de aanwezigheid van een stadhouder, grote allure. In 1621 werd het Raadhuis ingebouwd tussen de oorspronkelijk vrijstaande kerktoren en de stadsherberg. In de 18de eeuw bevatte het pand een ‘regtkamer', een gevangenis en een secretariskamer. De galerij werd later als overdekte marktplaats gebruikt. 

Vanaf 1849 werd de benedenruimte als ‘koffiehuis met woning' verhuurd aan de pachter van de stadsherberg C.F. Seidel. Het koffiehuis annex tapperij kreeg gaandeweg steeds meer delen van het raadshuis ter beschikking. Toen in 1951 het raadhuis uit het pand vertrok, kreeg het hele pand de bestemming van hotel-restaurant.

Het raadhuis is opgetrokken in een kloek formaat baksteen met gebeeldhouwde versieringen in Bentheimer zandsteen.

De galerij heeft dorische zuilen en de verdieping heeft kruiskozijnen met gebeeldhouwde schelpen in de boogvelden. Tussen de begane grond en de verdieping is een breed fries met leeuwenmaskers. De nabijheid van het graafschap Bentheim kan een verklaring geven voor de overvloedige toepassing van natuursteen. De gevel was in oorspronkelijke staat nog rijker dan tegenwoordig. Zo bevond zich boven het balkon, met het gemeentewapen, tot in de 19de eeuw een sierlijke baldakijn. 

Van het huidige complex zijn de kerktoren en de witgekalkte voormalige stadsherberg (geheel rechts op de foto) eigenlijk de oudste delen. Een prachtige eikenhouten spiltrap voert vanuit de hal op naar de raadzaal op de verdieping. Deze ruimte met een balklaag van moer- en kinderbinten en natuurstenen kruiskozijnen is grotendeels bewaard in de oude toestand.

PS: Ook goed te combineren met een bezoek aan museumhuis Polman in Nagele.

Deze exclusieve openstellingen zijn normaliter bestemd voor leden van de vereniging. Hiermee kan zij historische en architectonisch waardevolle huizen en hun interieurs bewaren voor de toekomst. Waardeer je het werk van de vereniging? Kom langs en word ook lid.

Open huis

Meld u aan voor:
Raadhuis in Vollenhove

Aanmelden