Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?

Lezing en stadswandeling

Op zaterdag 23 april organiseert Hendrick de Keyser samen met Stichting Jacob de Wit een speciale excursie. Henk Atze Dijkstra, kunst- en architectuurhistoricus én voorzitter van de Stichting, geeft in Huis Bartolotti een lezing over meester-schilder Jacob de Wit; in het bijzonder over zijn plafondstukken in dat huis, het Cromhouthuis en Huis De Vicq.

Na de lezing bekijkt u met een gids het interieur van Huis Bartolotti, waaronder natuurlijk de werken van De Wit. Aansluitend bezoekt u met de gids de andere twee bovengenoemde huizen: het Cromhouthuis (Herengracht 368) met één van Jacobs vroegste plafondschilderingen en het imposante Huis De Vicq (Herengracht 476).

Aanleiding voor deze bijzondere excursie is de expositie "Jacob de Wit, Op zoek naar een vergeten meester-schilder!", die van 29 maart t/m 30 april 2022 te zien is in de Amstelkerk in Amsterdam. Deze is georganiseerd door Stichting Jacob de Wit.

Schilder voor de Hollandse elite

Jacob de Wit (1695-1754) behoorde tot de best betaalde plafond- en historieschilders van de 18de eeuw. Zijn naam groeide zelfs uit tot merknaam waardoor zijn schilderingen in grijs als ‘Witjes’ bekend staan. 
Hij schilderde veelvuldig voor de koopmansadel in de Hollandse steden. Voor hun grachtenhuizen maakte De Wit vele bovendeur-, schoorsteen- en plafondstukken. Bijvoorbeeld in Huis Bartolotti en Huis De Vicq aan de Herengracht, beide huizen uit de rijke collectie van Hendrick de Keyser.

In de 19de en 20ste eeuw zijn vele oorspronkelijke interieurs met werken van Jacob ontmanteld en via de kunsthandel verkocht. De kopers; kunstverzamelaars, rijke industriëlen en adellijke families in Nederland, Europa en Amerika, hebben zijn werken in hun (buiten)huizen herplaatst.

Op zoek naar een vergeten meester-schilder

Stichting Jacob de Wit startte in 2016 de zoektocht naar zijn grote oeuvre van ruim 6.000 werken die wereldwijd verspreid zijn geraakt.
Tot nu toen zijn al in 69 buitenlandse musea werken teruggevonden.
In Nederland zijn in 47 musea, particuliere collecties en monumenten nog steeds de werken van Jacob te bewonderen.

In de expositie in de Amsterkerk maakt u als bezoeker kennis met het leven en wijdverspreide werk van deze illusionist van de Lage Landen. Ook zijn er verschillende wandelroutes gemaakt. Deze leiden langs plekken in Amsterdam waar zijn werk nog altijd te zien is, zoals in Huis Bartolotti. U kunt de routes gratis downloaden op de website van de Stichting.

Aanmelden

Voor de excursie op 23 april, exclusief voor leden van Hendrick de Keyser, kunt u zich aanmelden via de knop 'aanmelden'.

Na aanmelding ontvangt u automatisch per e-mail een bevestiging. Deze kan per ongeluk in uw spam terechtkomen. Voorafgaand ontvangen deelnemers het programma en praktische informatie.