Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Logo-CBF Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?

Op zondag 16 januari kunt u als lid via een live virtual tour mee met dr. Alette Fleischer naar Huis Van Brienen. Een bijzonder huis met prachtig bewaard gebleven interieurs uit de 18de eeuw. Het huis staat niet voor niets in de top 100 van belangrijkste interieurs in Nederland.

Huis Van Brienen

Huis Van Brienen dankt z'n huidige aanzien aan een grote verbouwing uit de jaren 1728-1733. Het huis heeft een zandstenen gevel uit 1728 in late Lodewijk XIV- of Régencestijl. Inwendig onderging het pand in die jaren een grote gedaantewisseling. Het werd omgetoverd tot een stadspaleisje in Lodewijk XIV-stijl. Hierbij waren vooraanstaande kunstenaars-decorateurs betrokken.

In 1781 werd het huis gekocht door de koopman Arnoldus Johannes van Brienen als huwelijksgeschenk voor zijn 22-jarige zoon Willem Joseph. Willem Joseph van Brienen was burgemeester van Amsterdam onder Koning Lodewijk Napoleon.

De laatste bewoonster van het huis was Angélique van Brienen, prinses d’Henin, woonachtig in Parijs, die het huis gebruikte als haar Amsterdamse pied-à-terre. In 1933 schonk haar zoon het huis aan Vereniging Hendrick de Keyser onder voorwaarde dat het zoveel mogelijk intact zou blijven en het ter nagedachtenis aan zijn moeder ‘Huis Van Brienen’ zou heten.

 

Live virtual tour

Dr. Alette Fleischer is werkzaam als freelance kunsthistorische gids. Normaliter leidt ze groepen rond in musea (Rijksmuseum, Van Goghmuseum, het Koninklijk Paleis Amsterdam), door de stad en met regelmaat in huizen van de Vereniging. Vanwege de Covid-19-maatregelen geeft ze nu ook virtuele lezingen en rondleidingen middels Zoom. 

De live virtual tour, met behulp van de mobile telefoon-camera en een microfoon, brengt u door de kamers van Huis Van Brienen. Gedurende de tour is natuurlijk gelegenheid tot het stellen van vragen. Het hebben van een goede wifi-verbinding levert de meeste kijkvreugde op.

Aanmelden

U meldt zich aan via de knop 'aanmelden'. Enige dagen voor 16 januari ontvangt u per e-mail een link naar de digitale omgeving en instructies. De live tour start omstreeks 10.00 uur en duurt tot uiterlijk 12.00 uur.

Enige opmerkingen m.b.t. de live virtual tour

  • Graag meteen bij het aanmelden in de digitale omgeving (Zoom) direct uw microfoon op stil (mute) zetten.
  • Heeft u tussentijds vragen gebruik dan de chatfunctie. 
  • Soms kan het beeld wat schokkerig zijn bij het lopen van de ene ruimte naar de andere, dit stabiliseert vanzelf.