Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Logo-CBF Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?

De lezing van Bert Jonker duurt van 11.00 tot omstreeks 12.15 uur. Na de lezing kunt u op eigen gelegenheid Museumhuis Van Eysinga bezoeken. U beleeft het huis door middel van een audiotour. U meldt zich aan via de knop 'aanmelden'. Voor uw bezoek aan het Museumhuis kunt u bij het aanmelden direct een tijdslot kiezen.

In olieverf geschilderde landschappen vormden samen met betimmering, stucwerk, schouw en andere decoratieve elementen een belangrijk onderdeel van het Nederlandse interieur in de 18de eeuw. De wandvakken van de eetkamer van Museumhuis Van Eysinga in Leeuwarden werden eens gesierd door dergelijke geschilderde behangsels, echter alleen het historische schouwstuk is bewaard gebleven. Aan de hand van een familieportret uit 1787 weten we wel hoe een deel van de interieurafwerking geweest moet zijn.

Bert Jonker, ervaren restaurator van onder andere kamerbehangsels, reconstrueerde in 2020 aan de hand van dit portret een deel van de landschapsschilderingen van de eetkamer. Tijdens een lezing vertelt Bert Jonker u alles over deze bijzondere reconstructie. Na de lezing kunt u Huis Van Eysinga bezoeken waar u deze schilderingen en de rest van het bijzondere interieur kunt bewonderen.

Lezing

Meld u aan voor:
Lezing door Bert Jonker & bezoek aan Museumhuis Van Eysinga

Aanmelden