Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Kennemerstraatweg 278, Heiloo (foto Arjan Bronkhorst)
Kennemerstraatweg 278, Heiloo (foto Arjan Bronkhorst)

Nijenburg

Kennemerstraatweg 278, 1851 BG Heiloo, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2004
Bouwjaar
1650
Bouwstijl
Heiloo, Kennemerstraatweg 278 (foto Arjan Bronkhorst)

Het huidige Nijenburg oogt als een romantische buitenplaats in het groen. De wit gepleisterde voorgevel die zich spiegelt in de vijver doet een 19de-eeuws huis vermoeden. Wie echter beter kijkt, ziet dat het om een veel ouder gebouw gaat: de barokke beelden naast de vijver en de in oorsprong geometrische tuinaanleg duiden hier op. De geschiedenis van het huis begint dan ook omstreeks 1600 toen de familie Van Egmond van de Nijenburg haar landbezit bij Heiloo door aankopen vergrootte. Gerard van Egmond van de Nijenburg stichtte er een ‘groote woninge’. Het ging om een tweede woning of jachthuis. De naam Nijenburg verwees naar kasteel Nieuwburg in Oudorp buiten Alkmaar. 

Vanaf 1705 werd de woning te Heiloo omgevormd tot een luisterrijke buitenplaats in de stijl van het late classicisme.
Bij het 18de-eeuwse classicistische huis hoorde een formele tuinaanleg met een vijver, grand canal, zichtlanen, rechte bomenrijen en hagen, rondom diverse beeldengroepen.

Nijenburg kwam in 1742 door vererving in bezit van de familie Van Foreest. De Foreesten woonden in de stad, maar zochten ontspanning op de buitenplaats. Het huis werd geschikt gemaakt voor permanente bewoning, wat gepaard ging met verbouwingen in 1831, 1850 en 1860. De geometrische tuinaanleg maakte plaats voor een romantisch ‘Engels’ landschapspark.

Om Nijenburg te beschermen tegen de oprukkende bebouwing en verdere versnippering, is het landgoed in 1928 en 1966 door de familie overgedragen aan Natuurmonumenten. In 2004 gingen Natuurmonumenten en Vereniging Hendrick de Keyser, met steun van de familie Snethlage-Van Foreest, een samenwerking aan, waardoor de restauratie van huis, koetshuis, tuinen en park mogelijk werd. De gebouwen werden toen door Natuurmonumenten in eigendom overgedragen aan de Vereniging.

Heiloo, Kennemerstraatweg 278

Als voorbereiding op de restauratie van het hoofdhuis werd uitgebreid archief-, kleur- en behangonderzoek gedaan. Bij de restauratie is aangesloten op de alom nog aanwezige 19de-eeuwse situatie van permanente bewoning. Uitzondering vormt de kunsthistorisch belangrijke 18de-eeuwse ‘Blauwe Kamer’, waar de grisaille schilderingen en de oorspronkelijke kleuren werden hersteld. In het huis zijn twee appartementen gerealiseerd, één op de begane grond en één in de kap. De eerste verdieping met de voorname vertrekken heeft een semi-openbare functie gekregen en is beschikbaar voor kleinschalige bijenkomsten, zoals recepties, vergaderingen, lezingen en besloten diners. Deze verdieping is ingericht met familieportretten, meubelen en het pronkpoppenhuis van Maria van Egmond van de Nijenburg.

Voor meer informatie zie ook het Jaarverslag Hendrick de Keyser 2004, p. 40-57.