Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Utrecht - Prins Hendriklaan 112 Museumhuis Van Ravesteyn
Bezoek Huis Van Ravesteyn

Huis Van Ravesteyn

Prins Hendriklaan 112, 3584 ES Utrecht, Utrecht

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1996
Bouwjaar
1933
Bouwstijl

In 1932 ontwierp de architect Sybold van Ravesteyn (1889-1983) dit woonhuis voor zichzelf. Hij bleef er tot 1981 wonen. In 1996 werd het huis door zijn zoon Charles overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser onder de voorwaarde dat het huis en inrichting ongewijzigd zullen blijven. 
Het vrijstaande huis is ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het pand is opgetrokken in gele baksteen met stalen deuren en kozijnen. Van Ravesteyn ontwikkelde gaandeweg een voorliefde voor ronde en krullende vormen en bij dit huis is hiervan de eerste aanzet te zien. 

De plattegrond heeft een onregelmatige vorm. De begane grond bestaat uit een grote leefruimte, een hal, keuken, bijkeuken en garage. De woonkamer beslaat één grote ruimte waar plaats is voor het woon-, eet- en werkgedeelte. De grenzen worden slechts aangegeven door belijningen op de vloer en het plafond. De werkhoek heeft een verlaagde lichthemel omdat Van Ravesteyn hier voornamelijk in de avonduren werkte. 

Op de verdieping zijn drie slaapkamers, een badkamer en een dakterras. Het ronde raam in de ouderslaapkamer paste de architect ook veelvuldig toe in zijn stationsarchitectuur. 
Het huis is eenvoudig van constructie en zelfs uitgesproken sober in de afwerking. Het ijzerwerk van de ramen en de deuren, de trapleuning, het verchroomde traphekje en de aluminiumplinten werden vervaardigd in de constructiewerkplaats van de spoorwegen. Voor de vele kasten is gebruik gemaakt van oregon-pine triplex. Waarschijnlijk wilde de architect een huis bouwen met bescheiden middelen waarin het prettig was om te wonen. 

Het huis is geheel gerestaureerd en afwisselend te huur als Monument en Bed en te bezoeken als Museumhuis

Museumhuis
Huis Van Ravesteyn is opengesteld als Museumhuis. Je kunt het huis bezoeken en zelf ervaren hoe architect Sybold Van Ravesteyn hier heeft gewoond en gewerkt. Je mag alle kasten en deuren openen en plaats nemen op het meubilair, waaronder zijn befaamde tekentafel annex bureau. Informatie over openingstijden en tickets vind je op Huis Van Ravesteyn | Museumhuizen.

Monument en Bed
Altijd al eens in een museum of monument willen slapen? Het is mogelijk om in Huis Van Ravesteyn een lang weekend te verblijven of vakantie te vieren. Je kunt het huis boeken als Monument en Bed-locatie.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 443-449. Zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 79 (1997), pp. 42-59.