Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Op zondag 18 februari is de prachtige Buitenplaats Nijenburg exclusief voor leden van Hendrick de Keyser Monumenten geopend van 11.00 tot 15.00 uur. Komt u ook een kijkje nemen? Er staan gidsen van de Historische Vereniging Heiloo klaar om u dit bijzondere buiten te laten zien.

Heiloo, Kennemerstraatweg 278
De 'Blauwe Kamer' van Nijenburg

Buitenplaats Nijenburg

Het huidige Nijenburg oogt als een romantische buitenplaats in het groen. De wit gepleisterde voorgevel die zich spiegelt in de vijver doet een 19de-eeuws huis vermoeden. Wie echter beter kijkt, ziet dat het om een veel ouder gebouw gaat: de barokke beelden naast de vijver en de in oorsprong geometrische tuinaanleg duiden hier op. De geschiedenis van het huis begint dan ook omstreeks 1600 toen de familie Van Egmond van de Nijenburg haar landbezit bij Heiloo door aankopen vergrootte. Gerard van Egmond van de Nijenburg stichtte er een ‘groote woninge’. Het ging om een tweede woning of jachthuis. De naam Nijenburg verwees naar kasteel Nieuwburg in Oudorp buiten Alkmaar. 

Vanaf 1705 werd de woning te Heiloo omgevormd tot een luisterrijke buitenplaats in de stijl van het late classicisme. Bij het 18de-eeuwse classicistische huis hoorde een formele tuinaanleg met een vijver, grand canal, zichtlanen, rechte bomenrijen en hagen, rondom diverse beeldengroepen.

Nijenburg kwam in 1742 door vererving in bezit van de familie Van Foreest. De Foreesten woonden in de stad, maar zochten ontspanning op de buitenplaats. Het huis werd geschikt gemaakt voor permanente bewoning, wat gepaard ging met verbouwingen in 1831, 1850 en 1860. De geometrische tuinaanleg maakte plaats voor een romantisch ‘Engels’ landschapspark.

Bent u erbij op zondag 18 februari?

Als u zich aanmeldt (via de knop 'aanmelden') sturen we u van tevoren praktische informatie over onder andere bereikbaarheid en parkeergelegenheid.

Voor leden
Rondleiding

Meld u aan voor:
Ledendag Buitenplaats Nijenburg

Aanmelden