Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Hendrick de Keyser Monumenten heeft  het karakteristieke zeventiende -eeuws rijksmonument aan de Kerkstraat 2 in Blokzijl gerestaureerd én verduurzaamd. Het woonhuis dat rond 1666 werd gebouwd is nu toekomstbestendig, energiezuinig en volledig gemoderniseerd. Lees hier meer over deze restauratie. Belangstellenden laten we graag het resultaat zien op 22 april. Je bent van harte welkom tussen 12.00 en 16.00 uur. Diezelfde dag is ook het raadhuis van Vollenhove open voor belangstellenden. 

Dit huis werd rond 1666 gebouwd in de oude kern van Blokzijl, in het verlengde van de oude zeedijk. Vermoedelijk werd het huis gebouwd door de heer Molenbergh. Dit zou verklaren waarom het huis een gevelsteen bezit met de afbeelding van een standaardmolen. 

Lange tijd bevond zich op de begane grond een winkelruimte. In de 19de eeuw was er een bakkerij in gevestigd, later werd het een schoenmakerij en groentenwinkel. Het huis werd in 1926 door Vereniging Hendrick de Keyser aangekocht, met een groot aantal andere huizen in Blokzijl. Het kleine huisje ernaast hoort sinds jaar en dag ook bij het hoekpand. Tijdens de restauratie van 1965 werd het pand tot woonhuis verbouwd. Daarbij werden de etalageruiten vervangen door roederamen en het raam op de hoek dichtgezet. 

De gevel is rijk gedecoreerd met waterlijsten, gevelstenen, portretkoppen boven de vensters en oeil-de-boeuf vensters. Opvallend is de top van de gevel. Deze begint aan de onderzijde als trapgevel, maar daarbovenop is een hals gezet met klauwstukken en een gebogen fronton. Deze klauwstukken kwamen vermoedelijk uit Amsterdam of Enkhuizen en geven de gevel een Hollands accent. 

PS: Ook goed te combineren met een bezoek aan museumhuis Polman in Nagele.

Deze exclusieve openstellingen zijn normaliter bestemd voor leden van de vereniging. Hiermee kan zij historische en architectonisch waardevolle huizen en hun interieurs bewaren voor de toekomst. Waardeer je het werk van de vereniging? Kom langs en word ook lid.

Open huis

Meld u aan voor:
Kerkstraat 2 in Blokzijl

Aanmelden