Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Speciaal voor onze leden is het bijzondere Huis Jan de Jong in Schaijk open op zaterdag 23 juli van 11.00 tot 15.00 uur. Het huis staat aan de vooravond van een grote restauratie. Komt u ook op bezoek? U kunt zich niet meer aanmelden, maar als lid bent u uiteraard van harte welkom. U vindt hieronder praktische informatie over parkeren.

Parkeren in de buurt

Komt u met de auto naar Schaijk? U kunt uitsluitend parkeren aan de Everardusweg. Bij Huis Jan de Jong zelf is dit niet mogelijk en dit geldt ook voor de Rijksweg. De Everardusweg ligt op loopafstand van het huis. U rijdt de (doodlopende) Everardusweg uit tot aan de Rijksweg. Parkeren is mogelijk links en rechts in de berm. Vervolgens loopt u 350 meter over het fietspad van de Rijksweg. U steekt over bij Huis Jan de Jong (Rijksweg 56).

Schaijk is met OV helaas slecht bereikbaar. Reist u zaterdag met OV dan is het aan te raden uw reis van tevoren goed te plannen.

De Brabantse bossen, een zandweg en een akker vormen de achtergrond van een besloten woondomein rondom het eigen woonhuis met kantoor van de architect Jan de Jong (1917-2001). Het complex wordt gezien als een van zijn belangrijkste werken en als een hoogtepunt in de naoorlogse architectuurstroming die bekend staat als de 'Bossche School'. Maatvoering, ordening en ruimte gecombineerd met universele traditionele vormen én moderne materialen zijn kenmerkend voor deze architectuur.

Het domein in Schaijk is niet in een keer gebouwd maar ontstaan over een periode van enkele decennia. In 1949 liet Jan de Jong er voor zijn jonge gezin een landhuis in Engelse stijl bouwen. Ook zijn architectenbureau kreeg er een plek.

Geïnspireerd door de lessen van pater-architect dom Hans van der Laan, grondlegger van de Bossche School, werd in 1956 de voortuin ommuurd en een prieeltje gebouwd, gebaseerd op het 'plastische getal', een maatstelsel ontwikkeld door pater Van der Laan om gebouwen samenhang en goed gedimensioneerde vormen te geven. Het experiment kreeg een vervolg in verschillende bijgebouwen waarmee het landhuis steeds meer ging detoneren. De Jong nam daarom het drastische besluit tot afbraak en ging over op nieuwbouw. 

Het nieuwe huis met kantoorvleugel werd gebouwd in 1967-1968 en kreeg omstreeks 1976 een ingangshof met poort, galerij en Mariakapel. In de jaren tachtig volgden de laatste uitbreidingen van het complex.

In de loop der tijd zijn op het terrein vier onderscheiden, maar met elkaar verbonden ‘hoven’ ontstaan: ingangshof, tuin met boomgaard, schapenweide en moestuin, ieder met mooie verhoudingen en gevarieerde bebouwing. Op het punt waar de hoven elkaar raken staat het L-vormige huis met kantoorvleugel. De elementaire vormen van het huis, de flauw hellende zadeldaken, het atrium met vijver, de loggia’s en de klokkenstoel roepen associaties op met mediterrane villa’s, kloostergebouwen en romaanse basilica’s.

In het huis creëerde Jan de Jong een ingetogen leefwereld, waarbij de ruimtelijkheid en een spel met ritmische verhoudingen een belangrijke rol spelen. Zo wordt de woonruimte door kolommen op subtiele wijze ritmisch verdeeld in een middenbeuk en zijbeuken. Aan de westkant van de ruimte liggen de eethoek en keuken, aan de oostzijde is een zithoek en in de nissen zijn zit- en studeerhoekjes opgenomen.

Jan de Jong ontwierp het interieur tot in detail, van de gewassen grindvloeren en de houten meubelen tot de geometrische deurklinken en smeedijzeren lamparmaturen. 

Het huis is aangesloten bij Iconic Houses, een netwerk van bijzondere 20ste-eeuwse woonhuizen: http://www.iconichouses.org/