Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Het Gemeenlandshuis in Maassluis is een prachtig voorbeeld van de Renaissance bouwstijl van de eerste helft van de 17de eeuw. Het werd gebouwd in 1626 in opdracht van de dijkgraaf en hoogheemraden van Delfland. Op zaterdag 29 april is het pand van 12.00 tot 16.00 uur open voor onze leden. Als lid kun je die dag ook het net gerestaureerde huis Voorstraat 27 in Brielle bezoeken.

Het gebouw verrees aan de haven van Maassluis, in de nabijheid van de Delflandse uitwateringssluizen. Het Hoogheemraadschap gebruikte het Gemeenlandshuis als vergaderruimte, als uitvalsbasis voor de bewaking van de belangrijke Maasdijk en als sluiswachterswoning.

Vooraanstaande ambachtslieden werden aangetrokken voor de bouw en afwerking. Onder hen de steenhouwer Adriaan Willeboortsz. van Spierinxhoeck die de 'modellen' en het bestek leverde. Van Spierinxhoeck was een belangrijke aannemer in Delft, onder andere betrokken bij de bouw van het Delftse stadhuis, een ontwerp van beeld- en steenhouwer Hendrick de Keyser, en bij de vernieuwing van kasteel Honselaarsdijk voor stadhouder Frederik Hendrik. 

Voor leden
Open huis

Meld u aan voor:
Gemeenlandshuis in Maassluis

Aanmelden