Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Logo-CBF Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?

In deze masterclass voor lezers van Herenhuis krijg je eerst een lezing over de befaamde Empirestijl in Nederland. Aansluitend breng je een bezoek aan het vroeg 19de-eeuwse Museumhuis Barnaart én het laat 18de-eeuwse Huis Hodshon. In Museumhuis Barnaart zie je een prachtig interieur in Empirestijl. Huis Hodshon heeft een interieur in de stijl van het Neoclassicisme, dat vooraf ging aan de Empire.  

Het vroeg 19de-eeuwse Museumhuis Barnaart in Haarlem heeft één van de best bewaarde Empire interieurs van Nederland. Architect van zowel het exterieur als de interieurs van dit huis was Abraham van der Hart (1747-1820), de stadsarchitect van Amsterdam. Die had enkele jaren eerder al Huis Hodshon aan het Spaarne ontworpen, in de stijl van het Neoclassicisme dat vooraf ging aan de Empire. De Empire is begin 19de eeuw in Frankrijk ontwikkeld voor keizer Napoleon, en vond al snel navolging in heel Europa.

In deze masterclass van Vereniging Hendrick de Keyser leer je meer over deze stijl: hoe die z’n weg naar Nederland vond, over de ambachtslieden en decorateurs die de verfijnde interieurs creëerden en over belangrijke opdrachtgevers, zoals koning Lodewijk Napoleon en Willem Philip Barnaart, de bouwheer van Museumhuis Barnaart.

Na de masterclass is er ruim gelegenheid om de bijzondere historische interieurs van Museumhuis Barnaart en Huis Hodshon, beide huizen uit de rijke collectie van Vereniging Hendrick de Keyser, te bekijken en vergelijken.

  • Vereniging Hendrick de Keyser biedt lezers van Herenhuis deze masterclass aan voor de speciale prijs van € 30. Deze prijs is inclusief de lezing, koffie/thee met lekkernij, entree Museumhuis Barnaart en het bezoek aan Huis Hodshon met professionele gids.
  • Je kunt kiezen uit twee starttijden: 10.00 uur (programma duurt tot 14.00 uur) of 14.00 uur (programma duurt tot 18.00 uur).
  • Je meldt je aan via de knop 'aanmelden' hieronder. Na aanmelding ontvang je per e-mail een bevestiging. Alle deelnemers ontvangen kort voor 29 augustus nog het uitgebreide programma van de masterclass.