Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Architecten

Werk van onder andere de volgende architecten, bouwmeesters, ontwerpers, decorateurs en ambachtslieden is vertegenwoordigd in het bezit van de Vereniging.   Abe Bonnema, Abraham van der Hart, Adriaan Willeboortsz van Spierinxhoeck, Adriaen Sessincks, Alexander Jacobus Kropholler, Arent van 's-Gravesande, Arie Stahlie, Arnoldus van Sprang, Ary van Bol'Es, Ben Merkelbach, Bert Johan Ouëndag, Bureau Van Gendt, Charles Karsten, Christiaan Wittenbeeker, Cornelis van der Does, Dom Hans van der Laan, F.A. de Jongh, Gerrit Rietveld, Hendrick de Keyser, Hendrik Petrus Berlage, Huub de Bruyn, Ignatius van Logteren, Jacob Frederik Klinkhamer, Jan Anne Beijerinck, Jan Duiker, Jan Jansz Pety, Jan ten Holt, Joost Jansz. Bilhamer, Jos.Th.J. Cuypers, Joseph Bollina, Nicolaas Johannes Adema, Nicolaas Molenaar, Pieter de Keyser, Pieter Noorwits, Pieter Post, Rutger van Bol'Es, Sybold van Ravesteyn, Willem G. Welsing, Willem van Tijen, Wouter Jacobsz van Sprang. Van een aantal van hen is op deze website meer informatie beschikbaar.

Nederlandse architectuurgeschiedenis

In hun enorme diversiteit en rijkdom geven de gebouwen in het bezit van de Vereniging een representatief beeld van de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Niet als naslagwerk, maar als levende getuigen van de geschiedenis, veelal in hun oorspronkelijke functie en omgeving. Omdat de Vereniging geen belang heeft bij het uitsluitend beheren van museumstukken zonder bestemming of gebruik, verhuurt zij de door haar verworven en gerestaureerde panden. Uit verhuur en onderhoudssubsidies kan het reguliere onderhoud worden betaald. Uitgangspunt hierbij is dat de oorspronkelijke functie van het gebouw afleesbaar blijft.

Ideële instelling zonder winstoogmerk

Voor verwervingen en restauraties is de Vereniging aangewezen op externe fondsen, restauratiesubsidies, giften en legaten. Wij hebben uw steun hard nodig. Want met uw steun zorgt u er voor dat architectonisch erfgoed ook voor volgende generaties behouden blijft. De Vereniging is vernoemd naar de Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser (1565-1621), de beeldhouwer van het grafmonument van Willem van Oranje in Delft en bouwmeester van tal van gebouwen in Amsterdam (zoals de Westerkerk, Zuiderkerk en Noorderkerk), Delft, Deventer en Hoorn. Hij werd door de oprichters beschouwd als een kunstenaar van nationale betekenis, vergelijkbaar met Rembrandt voor de schilderkunst.